Świeże zioła wzbogacają smak potraw i dodają niezwykłego aromatu. Pięknie też wyglądają na kuchennym parapecie. Co zrobić, żeby jak najdłużej były świeże i nam służyły w kuchni? Jest kilka prostych sposobów.
Świeżość na długo
Bazylia, Tymianek czy mięta dodadzą naszym daniom smaku i zapachu. Warto korzystać z ziół w kuchni, tym bardziej że są one dostępne właściwie w każdym supermarkecie. Jednak wadą takich doniczek z ziołami jest to, że rośliny często w nich tracą świeżość. Co możemy zrobić, żeby jak najdłużej cieszyć się aromatem ziół?
Zmiana doniczki
Zmień doniczkę na większą od tej, w której kupiłaś zioła. Jednak nie może ona być zbyt duża. Możesz skorzystać nawet z dwóch lub trzech doniczek. Wyściel spód doniczki agrowłókniną. Nasyp keramzytu i wyciągnij rośliny ze sklepowej doniczki. Musisz delikatnie rozdzielić korzonki ziół i przesadzić je do doniczek. Gdy przesadzasz bazylię to koniecznie utnij z czubka największe listki. Do doniczek dosyp świeżej ziemi. Wszystko już gotowe!
Domowe zioła
Stożki wzrostu z bazylii, czyli najdłuższe listki możesz włożyć do pojemniczków z wodą, żeby puściły korzonki. Po tygodniu, gdy roślinki osiągnął centymetr można je posadzić do ziemi z doniczką. W ten sposób możesz też postępować z innymi aromatycznymi roślinami. Łatwo stworzyć kuchenną plantację pysznych i aromatycznych ziół.
Źródło: Kobieta Mag
Zdjęcia: Pexels