Co zrobić, żeby cytryny były jak najdłużej świeże i aromatyczne? Jest na to sposób. Warto go wypróbować.
Sposób na cytrynę
Właściwe przechowywanie cytryny ma wpływ na jej smak i aromat. Wiele osób przechowuje wcześniej pokrojoną cytrynę w temperaturze pokojowej. Jest to niestety błąd. Taki sposób sprawia, że owoc traci świeżość i swój smak. Szybko też wysycha i traci walory odżywcze. Taką cytrynę należy trzymać z dala od źródeł ciepła. Gdy włożymy cytrynę do specjalnego pojemnika do lodówki, to zachowa ona swoje dobroczynne właściwości. Ważne, żeby przechowywać cytrynę najwyżej kilka dni w lodówce.
Cytryna idealna
Jak wybrać cytrynę idealną? Musimy zwrócić uwagę na kolor. Najlepiej sięgnąć po mocno żółty owoc. To zagwarantuje nam, że cytryna będzie dojrzała i pełna wartości odżywczych. Powinniśmy też wybierać owoce o cienkiej, elastycznej i gładkiej skórce. Owoce nie powinny mieć przebarwień. Ciemne plamy mogą oznaczać, że cytryna nie będzie się nadawać do spożycia. Intensywny zapach cytryny będzie też świadczył o tym, że sięgały po dobry owoc.
Źródło: Radio Zet
Zdjęcie: Pexels