8 sierpnia 2021

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Będziesz w szoku, że tylko tyle!

Kotlety schabowe to kulinarny klasyk i symbol tradycyjnej kuchni polskiej. Z tego też powodu taki kotlet powinien być idealny, a jednym z kluczowych czynników ich przygotowania, jest czas smażenia.

Grubość kotleta

Długość smażenia kotletów schabowych zależy od grubości mięsa. Aby osiągnąć jak najlepszy efekt, mięso trzeba rozbić cienko, ale nie za cienko. Zdarza się, że nadgorliwy kucharz rozbije mięso zbyt cienko. Mięso jest niemal przezroczyste i wówczas albo taki kotlet się rozpada, albo po usmażeniu jest nazbyt wysuszony.

Pamiętajmy więc o dobrym, ale nie przesadnym rozbiciu.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Tu wiele zależy od gustu danej osoby, ale najczęściej schabowe smaży się na smalcu, który daje mięsu dodatkowy posmak. Jeśli ktoś nie lubi smalcu, może użyć masła klarowanego lub oleju roślinnego.

Tłuszcz powinien być rozgrzany, jednak nie na tyle by spalić kotleta. Nie może być też zbyt zimny, bo wówczas panierka nazbyt przesiąknie tłuszczem.

Jak sługo smażyć kotlety schabowe?

Eksperci radzą, by schabowe smażyć tylko po 2 minuty z każdej strony. Ten czas wydaje się krótki, jednak jeśli kotlet ma odpowiednią grubość, a tłuszcz właściwą temperaturę, to będzie wystarczający. Oczywiście, są też osoby, które lubią bardziej wysmażone mięso i oni mogą dłużej smażyć swoje kotlety.

Uwaga na panierkę!

Przy przygotowywaniu kotletów schabowych pamiętać musimy o jeszcze jednym ważnym szczególe jakim jest panierka.

Otóż nie powinniśmy obtaczać mięsa w panierce i odkładać. W takiej sytuacji panierka nasiąka wilgocią z mięsa i jest niesmaczna, może też zbytnio wciągać tłuszcz. Zatem w czasie smażenia kotletów schabowych, powinniśmy przygotowywać je na bieżąco. Panierować i od razu smażyć

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.