Niektórzy wolą jajko na miękko, inni na twardo. Gusta są bardzo różne. Gotowanie jajek wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Jak ugotować jajko idealne?
Dobre, bo zdrowe
Opinie o jedzeniu jajek bardzo różnie się kształtowały. W latach 70-tych dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Uważali, że jajka zawierają zbyt dużo cholesterolu i są szkodliwe dla zdrowia. Uważano, że jedzenie jajek przyczynia się do powstania miażdżycy. Teraz opinie się zmieniły. Jajka są skarbnicą białka. Ponadto zawierają witaminy A, D, K, a także witaminy z grupy B. Jajka bogate są też w składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, sód, fosfor, żelazo. Bogate są również w beta-karoten i kwasy omega-3. Jajko zwiera 80 kcal. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nawet spożywanie 10 jajek tygodniowo. Jednak osoby, które chorują na wątrobę, powinny nieco ograniczyć jedzenie jajek.
Przygotowanie jajek
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. W zależności od pożądanej konsystencji, gotujemy wybraną liczbę minut:
-3 minuty, żeby uzyskać bardziej lejące żółtko i ścięte białko
-4 minuty, żeby uzyskać płynne żółtko i ścięte białko
-5 minut, jajko na półtwardo
-7 jajko na twardo i efekt mocno ściętego żółtka i białka
Po wyciągnięciu jajek z gotującej wody należy je je schłodzić pod zimną wodą.
Życzymy smacznego!
Źródło: Smaker
Zdjęcia: Pexels