4 października 2021

Idealne jajko sadzone? Podpowiadamy jak je zrobić!

Jajko sadzone nie jest skomplikowanym przepisem. Jednak często bywa tak, że wychodzi nam nie takie, jakbyśmy chcieli. Zdradzamy pewne triki, które pomogą przygotować idealne jajko sadzone. To jest prostsze niż myślisz!

Co z tym jajkiem?

Idealne jajko sadzone to takie, które ma właściwie ścięte białko i płynne żółtko. Żeby usmażyć idealne jajko sadzone potrzebujesz nie za dużej patelni, najlepiej o średnicy 18-20 cm. Gdy będziesz smażyć dwa jajka na raz to prawdopodobnie zetknął się one białkami. Żeby tego uniknąć najlepiej smażyć jajka po kolei, jedno po drugim, albo użyć dużo większej patelni.

Pexels

Jak przygotować?

Najlepiej wbić jajko do małej miseczki. To zapobiegnie rozlaniu się żółtka na patelni. Rozgrzewamy patelnie, na jedno jajko dodaj jedną łyżeczkę masła lub oleju kokosowego. Gdy tłuszcz całkowicie się roztopi to wlewamy jajko. Jajko nie powinno zbyt mocno skwierczeć. Jeśli zaczęły się tworzyć pęcherzyki na białku to znak, że moc palnika jest zbyt duża. Jajko powinieneś smażyć do czterech minut. W ostatniej minucie możesz jajko przykryć przykrywką. Wówczas białko przy samym żółtku też się zetnie. Jajka sadzonego nie przewracaj na drugą stronę. Zsuń je ostrożnie szpatułką na talerz. Na koniec posyp jajko odrobiną koperku. Mozesz podawać je z grzankami, ziemniakami i warzywami sezonowymi. Smacznego!

Źródło: Ania Gotuje

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.