17 maja 2021
Oto przepis na lekkie jak piórko i cudownie chrupiące gofry. Szybko je zrobisz i zjesz ze smakiem na śniadanie lub podwieczorek. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Przygotowanie:
Gofrownice rozgrzej do wymaganej temperatury. W misce zmiksuje mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej, żółtka. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.
Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy. Piecz przez około 2-3 minuty do koloru rumianego i chrupkości. Studź na kratce.
gofry możesz podawać na bardzo wiele sposobów. Są wyśmienite z bitą śmietaną, z owocami czy z czekoladą.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Zdjęcia: Pexels