17 maja 2021

Gofry! Prosty przepis na lekkie i chrupiące smakołyki!

Oto przepis na lekkie jak piórko i cudownie chrupiące gofry. Szybko je zrobisz i zjesz ze smakiem na śniadanie lub podwieczorek. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek

Przygotowanie:

Gofrownice rozgrzej do wymaganej temperatury. W misce zmiksuje mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej, żółtka. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.

Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy. Piecz przez około 2-3 minuty do koloru rumianego i chrupkości. Studź na kratce.

gofry możesz podawać na bardzo wiele sposobów. Są wyśmienite z bitą śmietaną, z owocami czy z czekoladą.

Smacznego!

Źródło: Moje Wypieki

Zdjęcia: Pexels

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.