Uwielbiasz pić kawę? Jednocześnie chcesz zrezygnować z mleka do tego aromatycznego napoju? Radzimy jak to zrobić i na jakie dodatki postawić. Spróbuj, to będzie pyszne!
Problem z laktozą?
Niekiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować z krowiego mleka. Dokucza nam nietolerancja laktozy. Na mleko reagujemy alergią i złym samopoczuciem. Dlatego musimy zmienić nasze nawyki i wprowadzić nowy dodatek do kawy.
Mleko sojowe
Ten produkt przygotowuje się z ziaren soi. Mleko sojowe zawiera witaminę D, A, ryboflawinę oraz białko. Patrząc na skład, przypomina bardzo mleko krowie. Jeśli zdecydujemy się na takie mleko do kawy, powinniśmy pamiętać, że dzienne spożycie mleka sojowego nie może przekroczyć 50 g soi.
Mleko ryżowe
Jest hipoalergiczne. Produkuje się go z ugotowanego ryżu z wodą. Przy pomocy enzymów skrobia, zamienia się w cukry.
Mleko migdałowe
Ma orzechowy smak i jest niskokaloryczne. Zawiera jedynie 30 kcal w 100 g
Mleko kokosowe
To prawdziwe bogactwo mikroelementów. Zawiera selen, potas, cynk, mangan. Ma pyszny smak i dobroczynne działanie na nasze zdrowie i urodę.
Mleko owsiane
Obniża poziom cholesterolu we krwi i jest dobrze tolerowane przez większość osób. Na to mleko muszą uważać osoby chore na celiakię.
Źródło: Papilot
Zdjęcia: Pexels