14 maja 2021

Czy zastąpić mleko do kawy? Oto kilka rad!

Uwielbiasz pić kawę? Jednocześnie chcesz zrezygnować z mleka do tego aromatycznego napoju? Radzimy jak to zrobić i na jakie dodatki postawić. Spróbuj, to będzie pyszne!

Problem z laktozą?

Niekiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować z krowiego mleka. Dokucza nam nietolerancja laktozy. Na mleko reagujemy alergią i złym samopoczuciem. Dlatego musimy zmienić nasze nawyki i wprowadzić nowy dodatek do kawy.

Mleko sojowe

Ten produkt przygotowuje się z ziaren soi. Mleko sojowe zawiera witaminę D, A, ryboflawinę oraz białko. Patrząc na skład, przypomina bardzo mleko krowie. Jeśli zdecydujemy się na takie mleko do kawy, powinniśmy pamiętać, że dzienne spożycie mleka sojowego nie może przekroczyć 50 g soi.

Mleko ryżowe

Jest hipoalergiczne. Produkuje się go z ugotowanego ryżu z wodą. Przy pomocy enzymów skrobia, zamienia się w cukry.

Mleko migdałowe

Ma orzechowy smak i jest niskokaloryczne. Zawiera jedynie 30 kcal w 100 g

Mleko kokosowe

To prawdziwe bogactwo mikroelementów. Zawiera selen, potas, cynk, mangan. Ma pyszny smak i dobroczynne działanie na nasze zdrowie i urodę.

Mleko owsiane

Obniża poziom cholesterolu we krwi i jest dobrze tolerowane przez większość osób. Na to mleko muszą uważać osoby chore na celiakię.

Źródło: Papilot

Zdjęcia: Pexels

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.