6 maja 2021

Biały czy brązowy? Który cukier jest lepszy do kawy? Zdziwicie się!

Ile osób, tyle pomysłów na picie kawy. Niektórzy wybierają słodką, inni wolą gorzką. Są też amatorzy cukru białego i zwolennicy tego brązowego. Który będzie dla nas lepszy? Odpowiedź nie jest tak oczywista.

Kawa kawie nierówna

Kawa i cukier doskonale do siebie pasuję. Właśnie taką słodką kawę uwielbia większość kawoszy. Niestety cukier nie jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Występuje przecież w wielu produktach i wiadomo, że do zdrowych nie należy. Jednak większość osób nie wyobraża sobie wypicia czarnej kawy bez cukru. Jaki zatem cukier wybrać, żeby sobie nie zaszkodzić?

Biały czy brązowy?

Może zrezygnowanie z białego cukru na rzecz tego brązowego będzie dobrym pomysłem? Wiele osób tak uważa i stawia na cukier brązowy. Jako substancje słodzące kawosze wybierają też miód i cukier klonowy. Są pewni, że to o wiele zdrowsze niż tradycyjny, biały cukier. Ten jest produktem wysoce rafinowanym. Jego główną zaletą jest intensywny, słodki smak. Cukier brązowy nadaje zupełnie innego smaku kawie. Dzięki niemu jest ona bardziej „ziemista” i cięższa. Przynajmniej w smaku.

 

Podobne właściwości

Cukier brązowy ma nieco więcej potasu, wapnia i magnezu, niż ten biały. Jednak zarówno cukier biały i brązowy mają podobne właściwości odżywcze. Nie ma większego znaczenia, jakim cukrem posłodzisz poranną kawę. Przekonanie o „wyższości” cukru brązowego nad białym, jest po prostu mitem.

źródło: mashed.com

zdjęcia: pexels.com

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.