4 lipca 2021

Banany zbyt szybko dojrzewają? Zobacz jak temu ZAPOBIEC!

Banany zawierają wiele witamin. Są słodkie, pożywne i dodają energii. Mogą służyć jako zdrowa przekąska lub dodatek do owsianki. Co jednak zrobić, gdy zbyt szybko dojrzewają? Jest na to skuteczny sposób!

Kolory bananów

Banany mogą przybierać bardzo różne kolory. Zielony kolor oznacza, że owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Żółty kolor z brązowymi plamkami to znak, że banan jest doskonały do zjedzenia. Natomiast brązowy kolor oznacza, że jest on już zbyt dojrzały . Może posłużyć jako dodatek do wypieków lub do koktajli.

Sposób na dojrzewanie

Co jednak możemy zrobić, żeby nie dopuścić do zbyt szybkiego dojrzewania bananów? Kluczem do tego jest sposób przechowywania owoców. Należy je trzymać w suchym , ciemnym i chłodnym miejscu. Nie należy trzymać ich w lodówce. Gdy owiniesz końcówki bananów folią spożywczą to zapewni to spowolnienie dojrzewania owoców. Warto po zakupie owoce oderwać od kiści. To sprawi, że będą dojrzewały wolniej. Bananów nie należy też trzymać obok innych owoców. Warto odseparować je od jabłek, pomidorów, moreli czy awokado. Owoce te zawierają hormon, który przyspiesza dojrzewanie bananów.

Pexels

Najsmaczniejsze

Banany, które uzyskają żółty kolor z brązowym plamkami są najsmaczniejsze do jedzenie. To idealny stan do ich spożycia. Aby go uzyskać warto skorzystać z rad, które zapobiegną zbyt szybkiemu dojrzewaniu tych owoców. Cieszymy się smakiem i właściwościami tych popularnych owoców.

Źródło: Gotujmy

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.